Financieel fit ondernemen (deel 1)

Financieel fit ondernemen (deel 1)

Geen Liquiditeit, geen perspectief?

Heb jij zand in de ogen laten strooien door alle steunmaatregelen die per 1 april stoppen. Heb je vragen bij de financiële fitheid van je onderneming?

Ik mag ondernemers begeleiden bij het financieel fit maken van hun ondernemingen. Ik merk dat door alle extra subsidie en uitstelregelingen de ondernemers niet meer weten waar ze financieel staan. Dit vind ik een zorgelijke ontwikkeling. In dit artikel van NOS wordt dit eveneens onder de aandacht gebracht. https://nos.nl/artikel/2423434-na-twee-jaar-stopt-coronasteunpakket-maar-niet-alles-weer-bij-het-oude

Daarbij komt dat de onbeperkte mogelijkheden vanuit de overheid leiden tot vertroebeling van het echte probleem, zoals een teruglopende winstmarge en/of oplopende kosten in een onderneming. Ik heb hierbij een voorbeeld.

“Bedrijf X heeft vanuit Coronaperiode geen omzetachteruitgang gerealiseerd. Wel een belastingschuld opgebouwd die vanaf oktober 2022 in 5 jaar moet worden terugbetaald. De kosten waren wel iets hoger omdat er regelmatig personeel uitviel door Corona en vervangen moesten worden. Echter niet in verhouding tot de achterstallige belastingen. Doordat het verlies in aanvang werd opgevangen door het niet betalen BTW en loonheffingen werd de echte problematiek in deze onderneming niet zichtbaar”. Feitelijk was er sprake van financiering van het verlies en cashflowtekort.

Deze onderneming en ik denk vele ondernemingen met haar zullen de komende jaren krom moeten liggen om deze schuld terug te betalen. Hiermee zullen ze niet in staat zijn om voldoende buffer om te bouwen voor toekomstige tegenvallers…

Neem regie!

Is het dan hopeloos en uitzichtloos? Ik denk het niet, maar dat betekent wel dat je nu actie moet nemen. Wacht niet op de overheid, maar neem zelf regie!

Tijdig acteren en regie nemen is in deze fase cruciaal! Problemen onderkennen en er naar handelen. Niet verstoppen, maar jezelf eerlijk onder ogen komen! Wellicht vraag jij je af, hoe doe ik dat dan.

Ik heb voor jou een mooie boekentip: https://managementboek.nl/boek/9789461264121/zwaar-weer-ondernemen-jan-adriaanse. Ik heb geen aandelen, het is een praktisch boek met handreikingen hoe met diverse stakeholders om te gaan, maar ook tips om als ondernemer keuzes te maken.

Een tweede boekentip doe ik graag van de hand, nl. een praktisch boek hoe je omgaat met cashflow in je onderneming. https://managementboek.nl/boek/9789089653598/profit-first-mike-michalowicz

Wil je meer weten over hoe ik financieel fit ondernemen voor me zie, klik dan op de button informatieaanvraag. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Je kan ook even op m’n website rondkijken, met name de informatie over financieel fit ondernemen kan voor jou waardevol zijn. https://gk-bedrijfsadvies.nl/financieel-fit-ondernemen/

Als eerste mijn inspiratieartikelen ontvangen?

Schrijf je dan snel in op mijn nieuwbrief
Schrijf je in!

Deel dit bericht! >

Vrijblijvende aanvraag